Школа ,,Деспот Стефан Лазаревић“ основана је  1983. године, тачно пре 40 година.  Почела је  да ради и образује ђаке у Миријеву. Образовање не почиње тада, већ пре 220 година. Првобитно име школе је било „Родољуб Чолаковић“, али је своје име променила у „Деспот Стефан Лазаревић“, које и  данас носи. Поносимо се што је за 40 година постојања кроз школу прошло много наставника  и још више ђака. Школа се  годинама развијала и мењала на боље свој изглед  и бивала све лепша и опремљенија. Данас, школа поседује кабинете за различите предмете,који су опремљени специјалним наставним средствима, те је учење уз њих занимљивије.

 Пре две године направљен је још један савремени кабинет информатике са роботима, дроновима, компијутерима и таблетима. За изградњу овог кабинета помогла је република Јужна Кореја која је дала целокупну опрему и тиме пружила могућност да се ученици  упознају са најновијим уређајима и достигнућима. Наша школа може да се дичи и великим бројем награда и трофеја, које и сами можете видети уколико је будете посетили. Већина учионица поседује паметне табле као и пројекторе. Ови уређаји су нам омогућили да лекције можемо гледати са презентацја које се пројектују на таблу, те  и   сами ученици могу правити презентације. Паметне табле су нам омогућиле да не морамо  да се шетамо да би нешто променили већ то можемо урадити једним кликом на табли. Школа поседује и кухињу где млађи ученици ручају и ужинају. Школа покушава да едукује децу на различите начине, како би били на свежем ваздуху, а ипак нешто научили. Наша школа, а и сами наставници организовали су многобројне излете и посете разним музејима и знаменитим местима. Тако су 2019. године наставница биологије и наставник историје одвели своје ђаке у музеј лептира, где су могли да виде огромну  збирку лептира, као и да науче понешто о овим дивним инсктима шареноликих крила. Поред знања, школа настоји да прошири вокабулар својих ученика, па је тако организован одлазак на сајам књига. Ученици су се сусрели са различитим жанровима, где су могли да изаберу оно што их занима да прочитају. Поред обилазака, ученицима се настава одржава у зеленилу школског дворишта тако што се шетају и проводе време у нетакнутим деловима дворишта и  миријевског парка. При уласку у хол могу се приметити украси наших ученика, као и  цртежи  талентованих ђака. Наша директорка Марија Тодоровић брине о нама, о нашој безбедности, образовању, а највише о здрављу. Надарени ученици су укључени у различита такмичења и постижу најбоље резулате којима се сви поносимо. Не само да се поносимо нашим знањем, већ се поносимо и великим умећем у области спорта. Ђаци наше школе су свестрани спортисти, освајају трофеје којима подижу свест о значају спорта и утичу да се о нашој школи зна широм Србије. За тај успех није заслужан само труд ђака већ и труд самих наставника. Нису само важни знање и успех, већ и поштовање и слављење наших светиња. Наша школа с поносом слави и Светог Саву као и Васкрс са свим обичајима које ови празници прате. Светог Саву славимо у духовној атмосфери коју започињемо химном која је посвећена овом свецу као и сечењем колача. Поред празника  такође славимо и дан оснивања наше школе који је јако важан за сваког Десптовца. Наша школа поред наше историје и традиције жели да упозна своје ђаке и са историјом других народа, па је тако организовала излете на ту тему, међу којима су се нашле и изложбе руске породице Романов.

У нашој школи су израсли многи  таленти, међу којима се издваја ђак генерације на крају осмог разреда.

Како у данима радости, тако и у данима туге, ђаци и наставници успевају достојанствено да превазиђу све тешке тренутке.

Школа ће нам вечно бити у срцу, место где смо расли, учили и градили трајна пријатељства. Обликовала је наш карактер и поставила темељ знања и подржавајући нас у постизању успеха. Наши учитељи и наставници су нам  током ових година инспирација и подстрек за даље напредовање. Научили су нас и инспирисали да размишљамо, постављамо питања и будемо креативни . Али наша школа нису само лекције и оцене већ је и наша друга кућа где радимо сви заједно као тим, како би побољшали своје знање. У моје име, а и у име свих ђака желим да се школи „Деспот Стефан Лазаревић“ захвалим на најлепши могући начин, на проведеним данима у њој. У име свих, желим да вам се захвалим што овај дан проводите са нама и што сви заједно можемо са поносом да кажемо да смо део школе ,,Деспот Стефан Лазаревић“.

Ивана Јовановић 7-7

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Администрација      Законом заштићено. Сва права задржава   Ti Computers Solutions